Intendent
p. Barbara Pieczątka
tel.: 32 445 00 99 – wew. 12
e-mail: intendent@mp3ledziny.pl

Godziny pracy:
poniedziałek – 6.30 – 14.30
wtorek – 6.30 – 16.00
środa – 6.30 – 14.30
czwartek – 6.30 – 14.30
piątek – 6.30 – 13.00

Nieobecności dzieci prosimy zgłaszać poprzez pocztę elektroniczną.

W związku z prowadzeniem żywienia dla dzieci w Miejskim Przedszkolu nr 3 prosimy przy wnoszeniu opłat za żywienie i godziny edukacyjne o uwzględnienie wytycznych zawartych w nowym Regulaminie opłat. W szczególności o rozdzielnie przelewów za żywienie i za godziny edukacyjne.
Dziękujemy za dostosowanie się do naszej prośby.

Nr rachunku bankowego do dokonywania wpłat:
44 1050 1070 1000 0090 3198 0981

Regulamin naliczania i zwalniania z opłat za pobyt i wyżywienie dzieci w Miejskim Przedszkolu nr 3 w Lędzinach (PDF)

 

Wykaz alergenów w posiłkach

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym na stronie Miejskiego Przedszkola nr 3 w Lędzinach oraz na tablicy ogłoszeń w przedszkolu wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Numer alergenu

Nazwa alergenu

1.

Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, orkisz) oraz produkty pochodne.)

2.

Skorupiaki oraz produkty pochodne.

3.

Jaja i produkty pochodne.

4.

Ryby i produkty pochodne.

5.

Orzeszki ziemne, orzechy arachidowe oraz produkty pochodne.

6.

Soja i produkty pochodne.

7.

Mleko i produkty pochodne.

8.

Orzechy: migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, brazylijskie, pistacjowe oraz produkty pochodne.

9.

Seler i produkty pochodne.

10.

Gorczyca i produkty pochodne

11.

Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12.

Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10mg/ w przeliczeniu na S02.

13.

Łubin i produkty pochodne.

14.

Mięczaki i produkty pochodne

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz prawdziwy i ziołowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).